Forum internetowe Gniezna i Powiatu Gnieźnieńskiego
Strona głównaPortal Gniezno.com.plMultimedialna Mapa Gniezna
Pytania i odpowiedziSzukajUżytkownicyGrupyStatystykiRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Andrzej
Sro Lip 14, 2010 11:47
Wybory samorządowe tuż, tuż
Autor Wiadomość
elvis 

Wysłany: Wto Mar 09, 2010 21:05   

Największa klęska Prezydenta to mieszkaniówka. Niestety Landowska pojawiła się trochę późno. Same wyroki eksmisyjne w obecnym tempie ich wykonywania to 10 lat.

zofia Nałkowska 
Estera Zofia Walcząca

Wysłany: Sro Mar 10, 2010 10:52   

elvis napisał/a:
Największa klęska Prezydenta to mieszkaniówka.
Gdzieś pisałam, ale nie wiem w jakim temacie. Kto rozwiąże sprawy mieszkań w realnym kształcie ten wygrywa wybory.

www.gniezno.com.pl -dział blogi

elvis 

Wysłany: Sro Mar 10, 2010 21:37   

Cieszę się z powrotu Zofii. ZAkres odszkodowań miasta z tytułu klęski mieszkaniowej kiedyś obali ten budzet.W mieszkaniówce niestety nic nowego. Artykułami gk niczego nie rozwiazemy....

Diabel-tasmanski 
Administrator
Giga - Tata

Wysłany: Sro Mar 10, 2010 21:48   

elvis napisał/a:
Artykułami gk niczego nie rozwiazemy....

Najlepiej ogniem i mieczem. Ewentualnie kluczem i kielnią :D

elvis 

Wysłany: Czw Lip 08, 2010 13:42   

Ciekawe , czy po wyborach prezydenckich PO będzie chciała mocniej zaangazować się w wybory samorządowe?

Jerzy Lubbe 
Jerzy Paweł Lubbe

Wysłany: Sro Lip 14, 2010 11:30   

elvis napisał/a:
Ciekawe , czy po wyborach prezydenckich PO będzie chciała mocniej zaangazować się w wybory samorządowe?

Drogi Elvisie zadajesz dość dziwne pytanie. W nadchodzących wyborach samorządowych zaangażują się wszystkie partie polityczne. Dla mnie istotne jest jaką formę zaangażownia przyjmą poszczególne partie. Czy PO zrobi tak jak SLD w 2002r. gdzie Miler nagrywał taśmowo spoty reklamowe wszystkim kandydatom .( akurat H Gędkowi to nie wystarczyło) PO może zrobić to bardzo łatwo mając Prezydenta i Premiera a także dużą grupę bardzo medialnych polityków. Mam nadzieję ( o moja naiwności ) że w Gnieźnie zacznie do ludzi docierać że warto przed oddaniem głosu na swojego kandydata przeanalizować:
1.REALNOŚĆ OBIETNIC WYBORCZYCH.
2. Dotychczasową słowność kandydata i ( jeżeli działał publicznie ) co zrobił lub próbował zrobić.
To niezbędne minimum wysiłku przed postawieniem krzyżyka daje szansę że wyborca nie da się po raz kolejny nabić w przysłowiową butelkę.

ps. nie zgadzam się z twierdzeniem mojej ulubionej forumowiczki Zofii N. że kampania wyborcza jest po to żeby obiecywać a potem sie zobaczy.( nie cytuję dosłownie wypowiedzi Zofii )

Jerzy Lubbe 
Jerzy Paweł Lubbe

Wysłany: Sro Lip 14, 2010 11:42   

elvis napisał/a:
Największa klęska Prezydenta to mieszkaniówka

Wprawdzie nie jest to temat "Jacek Kowalski AD 2008 próba oceny" ale 80 % prezydentury Jacka Kowalskiego to klęska!!!!. próba rozwiązania problemów mieszkaniowych poprzez budowę bloku komunalnego jest nieporozumieniem.

zofia Nałkowska 
Estera Zofia Walcząca

Wysłany: Sro Lip 14, 2010 14:42   

Cytat:
ps. nie zgadzam się z twierdzeniem mojej ulubionej forumowiczki Zofii N. że kampania wyborcza jest po to żeby obiecywać a potem sie zobaczy.( nie cytuję dosłownie wypowiedzi Zofii )
cóż za kurtuazja Panie Jureczku! Żeby podtrzymać polemikę na temat tego, z czym się Pan nie zgadza w przybliżeniu , proszę o przytoczenie mojej wypowiedzi nieco szerzej. Z góry dziękuję i jestem do dyspozycji

Jerzy Lubbe 
Jerzy Paweł Lubbe

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 12:42   

zofia Nałkowska napisał/a:
Z góry dziękuję i jestem do dyspozycji

Zofio w którymś postów napisałaś że kampania (dotyczy to wszyskich wyborów)ma swoje prawa i po to jest żeby można obiecywać rzeczy, o których wiadomo że się i tak nie zrealizuje. Ja uważam (może w swojej naiwności) że kampania wyborcza jest po to aby przedstawiać sprawy wykonalne po zdobyciu władzy. Twierdzę również że słowa powiedziane w kampanii mają szczególne znaczenie i zobowiązują jednoznacznie do realizacji obietnic przedwyborczych. Dotyczy to wszystkich wyborów od Sejmu do rady gminy. W trakcie wielu kampanii ,które mogłem obserwować ( czasami w nich uczestniczyłem bardzo aktywnie) kandydaci często mówili że bedą realizować pomysły które nawet nie były w kompetencjach stanowisk o które sie ubiegali. O pustych i niezrealizowanych obietnicach można pisać bardzo dużo ale najgorsze jest to że kandydaci ,którzy zdobyli władzę mogą realizować to co obiecywali a nie realizują i to jest dla mnie najbardziej oburzające.

zofia Nałkowska 
Estera Zofia Walcząca

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 13:25   

Panie Jurku, nie pamiętam tak do końca, czy sens mojej wypowiedzi był taki, jak pan przytoczył, ale możemy podyskutować. Uważam, że tak naprawdę wyborcy wcale nie zależy żeby kandydaci coś mu obiecali. Historia wskazuje,że żaden z kandydatów czy do sejmu, do samorządu, ba nawet na funkcję prezydenta najjaśniejszej nie zrealizował programów, o których mówił w kampanii. Nikt ich za to nie zdetronizował, bo kandydowali przez wiele kadencji. i z prawa i z lewa .Niektórzy z poczucia resztek przyzwoitości powiedzmy próbowali coś tam. Z obserwacji najlepiej wyszli ci, którzy nie obiecywali nic, a jednak wysilili się. Wyborcę statystycznego obchodzi spokój, klasa wypowiedzi politycznej, klasa samej osoby. Krety, zwiadowcy, kamikadze, czy spolaryzowani na podlizywanie się wyborcom, obecnie nie mają szans. Oczywiście,że znajdzie się grupa fanatycznie utożsamiająca się obok wymienionymi, ale zapewniam, że nie będzie to elektorat przeważający.
Wybory samorządowe tuż, tuż. Niech zgadnę: JP Lubbe kandyduje z listy sympatyków PIS? Cóż, Panie Jerzy- inna bajka, inne spojrzenie inne serce :yes:

Jerzy Lubbe 
Jerzy Paweł Lubbe

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 14:03   

JP Lubbe kandyduje z listy sympatyków PIS? Cóż, Panie Jerzy- inna bajka, inne spojrzenie inne serce :yes:

Dawno ,dawno temu pewna Pani o imieniu Zofia zdała pytanie pewnemu radnemu dwojga imion: A może pan kandyduje na Prezydenta ? Zmieszany radny dwojga imion odpowiedział: tak Zofio a pod warunkiem ze Ty będziesz szefową mojego sztabu wyborczego . I co ? I nic. Cisza trwa.
A tak poważnie to ktoś z PiS będzie kandydował na to stanowisko i nie przypuszczam że to będzie moja skromna osoba.

zofia Nałkowska 
Estera Zofia Walcząca

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 14:20   

Panie Jerzy, a czy ja mówię o fotelu prezydenckim dla JP Lubbe w jesiennych wyborach? :ups:
Ja mówię o kandydowaniu do rady miasta ;] czyli o wyborach samorządowych ogólnie.
Na razie wyścig do fotela prezydenckiego zgłosiła SLD, GXXI-ZG i chyba PO w osobie Pana Pilaka. Nie jest mi potrzebna szklana kula, aby się domyślić kto będzie startować z ramienia PIS do zaszczytu prezydenckiego. Szkoda, że każda partia prawicująca rzepkę sama sobie skrobie. Ale takie już są nasze polskie drogi

Jerzy Lubbe 
Jerzy Paweł Lubbe

Wysłany: Pią Lip 16, 2010 07:28   

Ja mówię o kandydowaniu do rady miasta

Droga Zofio!! Oprócz rady miasta jesienią odbędą się wybory również do rady powiatu i sejmiku województwa wielkopolskiego tak że możliwosci uczestniczenia w wyborach są bardzo szerokie. Znając życie wszystko się wyjaśni we wrześniu to wtedy dowiemy się ile i jakich ugrupowań wystawi swoje listy do wyborów samorządowych na każdym szczeblu. Moim zdaniem im mniej ugrupowań tym dla gnieźnian wybór kandydatów będzie łatwiejszy ale czas pokaże jak to wszystko sie potoczy.

elvis 

Wysłany: Wto Lip 20, 2010 22:47   

Tak uważam , że PO bardzo będzie działać , żeby mieć prezydenta z PO.
Problemem jest ile miejsc zgarnie PO w Miescie i Województwie. Jak weźmie dużo kadencja Prezydenta Kowalskiego będzie trudna.Brak pomocy z Województwa to gorzej dla Gniezna. Racje ma Łukasz Naczas , że Kowalskiemu pomga rozbicie w PO. Ale w wyborach moze się zmienić.Pogorszenie koniunktury zwiększy zadłuzenie Miasta Gniezna.
Zadłużenie zmieni to miasto. Co Miasto sprzeda jest prywatne .
Myślę , ze w radzie miasta nastapia duze zmainy. Nie będzie w niej musowych radnych.

Przyszłość Kowalskiego po wyborach nie jest taka różowa.
Ciekawe , czy wdzieczni mieszkańcy wieżowca podziękuja radnemu z a remont????

zofia Nałkowska 
Estera Zofia Walcząca

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 09:43   

elvis napisał/a:
Myślę , ze w radzie miasta nastapia duze zmainy. Nie będzie w niej musowych radnych.
Myśl Elvis,myślenie ma przyszłość :mruga:
elvis napisał/a:
Przyszłość Kowalskiego po wyborach nie jest taka różowa.
Jeszcze nie tak dawno pisałeś, że Prezydent Kowalski, mój przyjaciel :yes: jest niezagrożony i ma świetlaną przyszłość, bo robi dużo dla Gniezna. Zmieniłeś zdanie?
elvis napisał/a:
Ciekawe , czy wdzieczni mieszkańcy wieżowca podziękuja radnemu z a remont????
Część tak, część nie.

Jerzy Lubbe 
Jerzy Paweł Lubbe

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 12:25   

elvis napisał/a:
Pogorszenie koniunktury zwiększy zadłuzenie Miasta Gniezna.
Zadłużenie zmieni to miasto.

Elvisie to Jacek Kowalski zadłużył miasto .Potrzebował tylko 3,5 roku i bez mądrych decyzji będzie coraz gorzej. Już w 2009 r miasto nie potrafilo pokryć wydatków bieżących ze swoich dochodów co jest największym błędem tej prezydentury.

lodolamacz 

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 14:39   

elvis napisał/a:
T.Pogorszenie koniunktury zwiększy zadłuzenie Miasta Gniezna.
Zadłużenie zmieni to miasto.
Sam dług nie jest jeszcze problemem ... Kłopot że mimo tak wielkiego długu jest zupełny brak znaczącej inwstycji..,

Pogorszenie koniunktury wbrew temu co się sądzi bardziej sprzyja realizacji wielu projektów niż przeszkadza - vide satarostwo.

elvis 

Wysłany: Czw Lip 22, 2010 19:50   

kampanii ciąg dalszy
http://informacjelokalne....iezno&Itemid=10
Zofio , nigdy nie pisałem o świetlanej przyszłości. Świat jest dynamiczny i podlega zmianom.
W chwili obecnej reelekcja wydaje sie pewna. Ale jutro , kto wie? Może senator wyciągnie asa z rękawa? :mruga:
Dla jednym Kowalski jest dobry a dla innych nie.
Kowalskiemu zostanie problem komunalek i problem mieszkaniowy.
Mieszkaniówka to największy problem Prezydenta. Powołanie ZGL bez dalszych zmian
nie rozwiązuje problemu.
Pracownicy komunalek to też wyborcy.

SPATiF 
SPATiF

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 22:01   

Polecam lekture.

http://www.informacjeloka...casow&Itemid=46

Odpowiedz do tematu