|
Czy niepełnosprawni są dyskryminowani??? |
| Autor |
Wiadomość |
lodolamacz

Wiek: 54 Dołączył: 21 Maj 2007 Posty: 2294 Skąd: z głębi duszy
|
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 11:23
|
|
|
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
No i wreszcie w polskim parlamencie zapanowała równość !
Mam życzenie, żeby władze gnieźnieńskie, przykład Sejmu potraktowały jako wzór do nasladowania i nie opowiadały bajeczek, że czegoś nie można, bo coś tam, a najbardziej bo, żabytkowe ! , tylko zakasały rekawy i wzięły sie do roboty.
I tak, jak ze zrozumieniem do problemu podeszli posłowie lewicy, co paradoksalnie zbliżyło ich, chocby fizycznie, do prawicy. Tak może wzorem swoich kolegów parlamentarzystów, lewicowi Prezydenci Gniezna na pewne rzeczy popatrzą z większym zaangażowaniem.
Technicznie dzisiaj nie ma rzeczy niemozliwych. |
_________________ ---------------------------------------------- |
|
|
|
 |
Diabel-tasmanski
Administrator Giga - Tata

Wiek: 35 Dołączył: 13 Maj 2007 Posty: 11914 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 13:34
|
|
|
http://www.tvnwarszawa.pl...,wiadomosc.html
No proszę żle napisane ustawy, przepisy, błędne procedury...
A ludzki rozum i serce to co? |
_________________ Zastępujemy przypadkowość przez racjonalne planowanie procesów technologicznych naprawy parowozów.
 |
|
|
|
 |
Ubik

|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 14:52
|
|
|
To nie takie proste. Medyczny pracownik pogotowia nie ma uprawnień do stosowania przemocy fizycznej. Gdyby zrobił krzywdę przy zabezpieczaniu, poniósłby odpowiedzialność. Musi skorzystać z pomocy kogoś posiadającego takie uprawnienia - np. policjanta.
Osobną sprawą jest, czy kajdanki były "bezpiecznym" rozwiązaniem. Zwłaszcza zważając na element upokorzenia. |
_________________ md
O pewnym brzasku w katyńskim lasku... |
|
|
|
 |
Diabel-tasmanski
Administrator Giga - Tata

Wiek: 35 Dołączył: 13 Maj 2007 Posty: 11914 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 16:20
|
|
|
| No to ja wyczytałem z artykułu. Dlatego napisałem - rozumiem przepisy i to, że są złe. Natomiast wydaje mi się, ze po prostu ktoś poszedł na skróty. Kosztem upokorzenia człowieka. |
_________________ Zastępujemy przypadkowość przez racjonalne planowanie procesów technologicznych naprawy parowozów.
 |
|
|
|
 |
emigrant
|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 09:49
|
|
|
http://leszno.naszemiasto...to-sa,id,t.html
Ciekawe jak sprawa wygląda w Gnieźnie. Niedawno miałem okazję widzieć parkujący na kopercie przy Kolegium samochód - wypucowany i z wyższej półki. Żwawo wyskoczył z niego kierowca z teczką i szybkim ruchem udał się do Pomnika. Nie wyglądał na to, by cokolwiek mu dolegało tak bardzo, by musiał korzystać z tego miejsca. Karta jednak za szybą była |
|
|
|
 |
lodolamacz

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 10:07
|
|
|
Problem na szczeblu lokalnym już omawialismy TUTAJ ...
Ale dodam jeszcze, że sporo w tym wszystkim jest winy samych niepełnosprawnych. Raz: że, tak jak w tym przypadku w Lesznie, z pewną frywolnościa bez skrupułów udostępniają swoja kartę osobom nieuprawnionym. I przyznam, znając srodowisko, że jest to zjawisko dość powszechne
Dwa: Często niepełnosprawni zupełnie nie reagują będąc świadkiem ewidentnego naruszenia przepisów. |
_________________ ---------------------------------------------- |
|
|
|
 |
nansen
nansen
Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 684 Skąd: Z tego forum odchodzę, dziękuję
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 07:09
|
|
|
| emigrant napisał/a: | http://leszno.naszemiasto.pl/wydarzenia/90321,parkingi-pseudoinwalidzi-parkuja-za-darmo-i-czesto-sa,id,t.html
Ciekawe jak sprawa wygląda w Gnieźnie. Niedawno miałem okazję widzieć parkujący na kopercie przy Kolegium samochód - wypucowany i z wyższej półki. Żwawo wyskoczył z niego kierowca z teczką i szybkim ruchem udał się do Pomnika. Nie wyglądał na to, by cokolwiek mu dolegało tak bardzo, by musiał korzystać z tego miejsca. Karta jednak za szybą była |
Hmm a moze ten osobnik cierpiał na uderzenia wody sodowej do główki i na tę okoliczność wydawało mu się że może parkować gdzie mu się żywnie podoba. To jest przypadłośc na która cierpi większośc miejscowych notabli |
|
|
|
 |
emigrant
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 07:34
|
|
|
| nansen napisał/a: | | To jest przypadłośc na która cierpi większośc miejscowych notabli |
Odsetek takowych ma się nijak do zwykłych zjadaczy chleba co na codzień widać, a jak napisałem, samochód miał za szybą uprawnienie do parkowania w takich miejscach. |
|
|
|
 |
inertia_creeps

|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 22:00
|
|
|
Osoby niepełnosprawne są nie tyle co dyskryminowane ale POMIJANE. Trudno pomyśleć, że w kraju należącym do UE znajduje się budynki bez podjazdów, jedno miejsce parkingowe na całym parkingu- najczęściej zajęte przez zdrowych kierowców.
Sam fakt izolowania takich osób w miejscach pracy, szkołach czy nawet społeczności sąsiedzkiej jest żałosny i pokazuje na jakim poziomie jesteśmy.
Chociaż wydaje mi się, że ostatnio coś ruszyło do przodu ale to chyba tylko zasługa dotacji z UE dla firm gdzie pracują niepełnosprawni. |
_________________ me
I'm not |
|
|
|
 |
lodolamacz

|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 15:50
|
|
|
TO NIEZWYKLE CIEKAWE
Już t e dwa "kwiatki" daja powód do przemysleń | Cytat: | | Niemal połowa podkreśla, że nie pracuje, bo „lekarz zakazał im pracować” (co nie jest prawdą). Jedna trzecia boi się odebrania renty. |
| Cytat: | | ...bardzo duża grupa niepełnosprawnych, którzy pobierają rentę inwalidzką, nie jest w stanie precyzyjnie określić, z jakiego powodu im ją przyznano. Aż 40 proc. niepełnosprawnych twierdzi, że „właściwie nic im nie dolega”. |
|
|
|
|
 |
lodolamacz

|
Wysłany: Pon Lip 19, 2010 21:58
|
|
|
| Cytat: | | 31 niepełnosprawnych, 12 wózków i jeden wagon PKP Intercity. Zwykły, mimo że grupa zamawiała specjalny już w lutym. PKP przeprasza, ale o zadośćuczynieniu nie ma mowy. A opiekunka grupy pyta: - Czy nie można na całą Polskę zrobić jednego wagonu, do którego niepełnosprawny wsiądzie? |
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
To nawqet trudno skomentować, bo w europejskim kraju mieniącym się rzekomo cywilizowanym cos takiego po prostu jest niedopuszczalne.
Ale w Polsce koeje w ten sposób postępuja nagminnie - to jest standard.
Niedawno bardzo podobny przypadek z PKP miało kilkunast niepełnosprawnych na wózkach z Gniezna jadących nad morze do Dąbek. |
|
|
|
 |
lobo
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 12:46
|
|
|
| sa dyskryminowani niepelnosprawni i pewnie jeszcze dluga beda. i nie chodzi to nawet o Polske i nasze spoleczenstwo. ja nie znam nikogo w swoim otoczeniu czy w ap czy w pracy, w rodzinie tez nie mam, ale widze czesto na ulicach jak trudno zyc tym ludziom |
|
|
|
 |
|
|