Forum internetowe Gniezna i Powiatu Gnieźnieńskiego
Strona głównaPortal Gniezno.com.plMultimedialna Mapa Gniezna
Pytania i odpowiedziSzukajUżytkownicyGrupyStatystykiRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
samobójstwo na Oś Tysiąclecia
Autor Wiadomość
Ukasz 
mięśniolot

Wysłany: Pon Cze 14, 2010 19:29   

loveme napisał/a:
Teraz stała się jakaś plagia samobójstw...
no az tak to bym sie nie rozpędzał.

newager 

Wysłany: Wto Cze 15, 2010 09:17   

loveme napisał/a:
kiedyś było tego mniej...
Wyjątkowo zgadzam się z Diabłem :D Samobójstwa były, są i będą. Zmieniają się jedynie motywy (przed wojną kryzys, po wojnie SB, dziś - zupełnie abstrahuję od przypadku, o którym wyżej - konto na naszej klasie, czy film na You Tube). Prawda jest to, że mozliwości techniczne są inne niż kiedys. Telewizja jest głównym medium, a następny jest Internet.

geomemnon 
Todos vamos a ir al infierno.

Wysłany: Wto Cze 15, 2010 18:14   

Samobójcy to tchórze.
"15 - latek"
"po wpływem alkoholu"
Rodzice nie wychowali, by walczyć z przeciwnościami? By nie tracić nadziei?
Chłopak/dziecko nie pomyślał. Ciekawe czy koledzy mieli frajdę, gdy otworzył okno i stał przed nim...
Słabi giną. Nie ma dzikich zwierząt ani nic podobnego...
Selekcja musiała znaleźć swą drogę do ludzkiej populacji.
To jest tragedia? To jego wybór.
Stultitia morbus est animi.

julita920 

Wysłany: Wto Cze 15, 2010 20:32   

o zmarłych powinno się wypowiadać albo dobrze albo wcale !!

Smutne bardzo jest to co sie starlo 05.06.. Kazdy wie kiedys zmarl 06.06..2010 !
Serce boli i placze Bo znow o jednego dobrego kumpla Mniej...
Dlaczego kazdy dobry ziomek wie.. Lub sie domysla..
Tam gdzie jest..Napewno jest SZCZESLIWY..

Kochamy Cie Damianie !

Ps. To był dobry czlowiek.!
<33

julita920 

Wysłany: Wto Cze 15, 2010 20:40   

Xenna napisał/a:
damix55 napisał/a:
dzisiaj przez cały dzien kręciła się tu młodzież zachowując się nagannie, kręcili się po wierzowcu, wypalali napisy na ścianie oraz "udawali" współczucie (oczywiście nie wszyscy)
Minęło, juz kilka dni od tej tragedii a owa młodzież zdaje się nadal pojawia się przy klatce...
trudno zrozumieć mi tych ludzi... te dzieci --> to chyba odpowiedniejsze słowo na określenie ich zachowania!o dojrzałości nie ma tu mowy!

Dlaczego tak piszesz a nawet nie wiesz co taki mlody czlowiek czuje. !
Poprostu widac ze nastepny dorosły bez serca !
Wy tylko zeby miec spokoj i radosc ! Nawet nikt nie pomogl tej mlodziezy !
Kto byl na pogrzebie ten wie jak bylo Ile mlodziezy BYLO I JAK SIE ZACHOWALI!
Kazdemu łzy plynely...

Ps Prosze nie obwiniac Patrycji. ! Bo kazdy sie kloci w zwiazku !

Dlaczego zycie tak Kruche jest...?? Boze daj Mi sile... ;(

Ukasz 
mięśniolot

Wysłany: Wto Cze 15, 2010 22:09   

julita920 napisał/a:
Ps Prosze nie obwiniac Patrycji. ! Bo kazdy sie kloci w zwiazku !
ale czy ktos tutaj podpina wine pod tą dziewczyne ?
Jezeli ktoś pisał cos wiecej o samobójstwie to w kontekscie tchórzostwa raczej.

geomemnon 

Wysłany: Wto Cze 15, 2010 22:24   

julita920 napisał/a:
o zmarłych powinno się wypowiadać albo dobrze albo wcale !!

Ponieważ? Tak się przyjęło?
Ośmielę się nie zgodzić. Głupio umarł.

Xenna 

Wysłany: Wto Cze 15, 2010 22:37   

loveme napisał/a:
kogo jak kogo nie powinno ciebie to interesować czy znałam czy nie...
po takim tekście ja mogła bym równie dobrze napisać, że skoro znałaś go
loveme napisał/a:
tylko z widzenia.
to Ciebie nie powinno interesować jak dokładnie doszło do tej tragedii!
loveme napisał/a:
To jest wolny kraj i mogę pisać na forum co chcę, każdy może się wypowiedzieć i tobie nic do tego kto co pisze.
nic, tak jak Tobie co ja piszę bo to w końcu wolny kraj!
loveme napisał/a:
To forum nie jest po to żeby tu się kłócić
to prawda! więc nie wiem po co w Twej wypowiedzi pod moim kierunkiem tyle złości (co widać zwłaszcza w przytoczonych przeze mnie wypowiedziach!
zofia Nałkowska napisał/a:
przypuszczam, że możesz być tą dziewczyną-przyczyną
Zofia ja również tak sobie pomyślałam...choć
loveme napisał/a:
nie jestem dziewczyną - przyczyną. Ale i tak pewnie w to nie uwierzysz...
jakoś faktycznie nie do końca chyba w to wierzę.
Ukasz napisał/a:
coraz czesciej słyszymy o tego typu wydarzeniach. Kiedyś było tego mniej...
ja myslę, że może, kapkę było tego mniej...ale teraz świat w jakim żyjemy często stwarza młodym ludziom wiele problemów...z którymi nie potrafią sami dać sobie rady...nie chcę powiedzieć że ileś lat temu tak nie było,ale... coś mi mówi, że obecnie za często ganiamy za pieniędzmi, rzeczami materialnymi zapominając o tym co naprawdę istotne...rodzice wiecznie w pracy a nastolatkowie na ulicach, klatkach...nauczyciele w szkołach mało wyrozumiali, cierpliwi...a młodzież coraz bardziej bezczelna i obojetna...chyba jednak kilka rzeczy niestety poszło w ostatnim czasie w złom strone!

Xenna 

Wysłany: Wto Cze 15, 2010 22:51   

julita920 napisał/a:
damix55 napisał/a:
dzisiaj przez cały dzien kręciła się tu młodzież zachowując się nagannie, kręcili się po wierzowcu, wypalali napisy na ścianie oraz "udawali" współczucie (oczywiście nie wszyscy)

Minęło, juz kilka dni od tej tragedii a owa młodzież zdaje się nadal pojawia się przy klatce...
trudno zrozumieć mi tych ludzi... te dzieci --> to chyba odpowiedniejsze słowo na określenie ich zachowania!o dojrzałości nie ma tu mowy!

Dlaczego tak piszesz a nawet nie wiesz co taki mlody czlowiek czuje. !
Poprostu widac ze nastepny dorosły bez serca !
Wy tylko zeby miec spokoj i radosc ! Nawet nikt nie pomogl tej mlodziezy !

Dlaczego tak piszę??? dałam odpowiedź ponieważ mieszkam obok i wiem co widziałam! Ja nie pisałam tego o tych co godnie się zachowywali prznieśli kwaty, znicze przeczytaj dokładnie moje posty wyjaśniłam w nich, że chodzi mnie o tzw. młodych "gapiów", którzy niestety zachowywali się nie do końca właściwie! Dorosły bez serca? widzę, że ocena osób idzie Ci bardzo szybko na dodatek po przeczytaniu 1 postu bo z Twego opisu wynika że kolejnych już nie doczytałaś - gratuluję!
Dla Twojej informacji ja z młodzieżą mam sporo kontaktu i wierz mi, że gdyby taki Damian trafił na mnie istnieje szansa że żył by jeszcze!!!Ja wpajam młodym ludziom do głowy, że nie ma sytuacji bez wyjścia...nie ma takich kłopotków, których rozwiązania szukać należy w śmierci!My tylko spokój i radość? - tak napisałaś a przepraszam jakie MY? nie wydaje Ci się, że nie powinno wszystkich a zwłaszcza tych których nie znasz wkładać do jednego worka?szóflatkujesz dorosłych, przypisując im brak zrozumienia i pomocy a sama masz pretensję, że Was młodych niektórzy źle oceniają na podstawie kilku cech???
Nikt nie pomógł tej młodzieży...a ta młodzież chciała pomocy? zwróciła się do kogoś o nią?
aha i jeszcze jedno to ja założyłam ten temat i zrobiłam to nie dla sensacji a dla tego, że mam serce, zrobiłam to by inni młodzi ludzie czytająć o tej tragedi wyciągneli wniosek ŻE WARTO ŻYĆ!!!ŻE NALEŻY Z PRZECIWNOŚCIAMI LOSU WALCZYĆ I NIGDY SIĘ NIE PODDAWAĆ!

DaVe 

Wysłany: Wto Cze 15, 2010 23:36   

julita920 napisał/a:
o zmarłych powinno się wypowiadać albo dobrze albo wcale

A wg mnie samobójców nie ma co żałować. Poddał się, wybrał najłatwiejszą drogę ucieczki od problemów- cienias i kropka.

geomemnon 

Wysłany: Sro Cze 16, 2010 00:16   

DaVe napisał/a:
julita920 napisał/a:
o zmarłych powinno się wypowiadać albo dobrze albo wcale

A wg mnie samobójców nie ma co żałować. Poddał się, wybrał najłatwiejszą drogę ucieczki od problemów- cienias i kropka.

:brawo: :yes:

problemowy 

Wysłany: Sro Cze 16, 2010 16:43   

Ukasz napisał/a:
loveme napisał/a:
Teraz stała się jakaś plagia samobójstw...
no az tak to bym sie nie rozpędzał.

A ja jednak to potwierdzę w ostatnim czasie 3-4 miesiące 4 osoby które kojarzyłem bardziej/mniej popełniło samobójstwo. Dla mnie to jest szok i dla mnie to już jest plaga bo mnie te wszystkie śmierci poruszyły mimo wszystko bowiem nie wyobrażam sobie co może kierować takim człowiekiem.

Diabel-tasmanski 
Administrator
Giga - Tata

Wysłany: Sro Cze 16, 2010 17:33   

problemowy napisał/a:
nie wyobrażam sobie co może kierować takim człowiekiem.

Pewnie trudno to sobie wyobrazić. Człowiek który targa się na własne życie znajduje się w tak odmiennym stanie psychicznym, że trudno to sobie uzmysłowić... Dlatego nie zgadzam się z takimi opiniami jak powyższe. TO nie jest wybór dokonany na podstawie zimnej kalkulacji. Nie staje na parapecie bo mówi sobie "nie chce mi się dalej męczyć" TO zupełnie zmieniony stan świadomości. Nie wolno nam tak go oceniać...

Xenna 

Wysłany: Sro Cze 16, 2010 17:49   

Diabel-tasmanski napisał/a:
Nie wolno nam tak go oceniać...
popieram właściwie to myślę, że wcale nie powinniśmy takich osób oceniać zwłaszcza kiedy ich nie znamy!!!
W końcu nie wiemy co tworzyło się w umyśle tego młodego człowieka, jakie miał problemy, jakie miał relacje z najbliższymi, co było jego pragnieniami, co go przerażało co cieszyło!
Niektórzy mówili tutaj, że nie mówi się źle o zmarłych... ja dodała bym do tego, że nie ocenia się ich przez pryzmat tragicznych zdarzeń!

abraxas 

Wysłany: Sro Cze 16, 2010 19:11   

Xenna napisał/a:

Niektórzy mówili tutaj, że nie mówi się źle o zmarłych...

Oczywiście, ze należy mówić źle o zmarłych, jeśli na to swoim życiem lub czynami zasłużyli. Przestańcie powtarzać jakieś puste slogany, bo zaraz tutaj wymienię z kilkuset zmarłych, o których należy mówić tylko i wyłącznie źle za to, co w życiu zrobili.

Śmierć wywołuje emocje. Samobójcza śmierć tym bardziej. Jedni żałują człowieka a inni się na niego złoszczą. Takie już jest życie. Które tak czy owak toczy się dalej.

Xenna 

Wysłany: Sro Cze 16, 2010 19:24   

abraxas napisał/a:
Oczywiście, ze należy mówić źle o zmarłych
czyżby? o wszystkich, nawet tych co ich nie znaliśmy?
abraxas napisał/a:
jeśli na to swoim życiem lub czynami zasłużyli.
tu już wyjaśniasz i dobrze, ze te słowa padły bo wnioskuję, że raczej jednak nietaktowne czy nie odpowiednie byłoby mówić źle o osobie, która popełniła samobójstwo na Tysiącleciu przez osoby jakie ją zupełnie nie znały, one to nie mogą stwierdzić czy ocenić tej osoby!!!
abraxas napisał/a:
kilkuset zmarłych, o których należy mówić tylko i wyłącznie źle za to, co w życiu zrobili.
takich i ja kojarze.
abraxas napisał/a:
Jedni żałują człowieka a inni się na niego złoszczą
ok. ale czy to uprawnia kogoś do obrażania, czy złego mówienia o zmarłym?

geomemnon 

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 05:23   

Cytat:
abraxas napisał/a:
Jedni żałują człowieka a inni się na niego złoszczą

ok. ale czy to uprawnia kogoś do obrażania, czy złego mówienia o zmarłym?

Zmarłemu to i tak wszystko jedno, nieprawdaż? Nie zauważyłem, żeby wstawali jeśli się o nich zbyt źle mówi.
No, chyba że ktoś czytał "Kroniki Jakuba..."

Diabel-tasmanski 
Administrator
Giga - Tata

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 07:50   

geomemnon napisał/a:
Zmarłemu to i tak wszystko jedno, nieprawdaż? Nie zauważyłem, żeby wstawali jeśli się o nich zbyt źle mówi.
No, chyba że ktoś czytał "Kroniki Jakuba..."

Ale bliskim to przeszkadza. Trzeb być wyjątkowym ignorantem żeby tego nie rozumieć.

geomemnon 

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 12:59   

Cytat:
Ale bliskim to przeszkadza. Trzeb być wyjątkowym ignorantem żeby tego nie rozumieć.

Owszem, rozumiem. Ale odniosłem się w moich słowach do zmarłego. A co do bliskich - to robić dobrze wszystkim się nie da, a forum jest od wypowiadania swych poglądów. Bliscy nie chcą, niech nie czytają... Wtedy nikomu już nic nie powinno przeszkadzać.

Xenna 

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 14:24   

geomemnon napisał/a:
Bliscy nie chcą, niech nie czytają
wiesz może być tak, że nie czytają ale zawsze znajdzie się ktoś tak "miły", że poinformuje ich.

Ja myślę, że być może ileś osób myśli podobnie jak Ty gdy słyszą, że ktoś zdecydował się na tak desperacki krok jakim jest samobójstwo...ale w gruncie rzeczy być może należy przyjąć, że skoro takiemu
geomemnon napisał/a:
Zmarłemu to i tak wszystko
to zbedne jest go osądzać.

geomemnon 

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 15:31   

Xenna napisał/a:
wiesz może być tak, że nie czytają ale zawsze znajdzie się ktoś tak "miły", że poinformuje ich.

W takim razie nie ja robię źle, tylko ci "życzliwi"...

Xenna napisał/a:
to zbedne jest go osądzać.

Nie mogę się zgodzić.
Jeżeli o baranie, który wybrał samobójstwo mówi się same dobre rzeczy, pisze w gazetach jaki to on/ona nie byli, to jest to jawne zachęcenie to tego! Jeżeli się tą osobę publicznie potępi, to wpłynie to pozytywnie na liczbę samobójców.

Choćby w Młodej Polsce modne było popełnianie takiego samobójstwa, żeby jak najwięcej mówiono o danej osobie, więcej niż o poprzedniej...

Napiętnować, to będzie ich mniej.

Diabel-tasmanski 
Administrator
Giga - Tata

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 16:03   

geomemnon, nie zgadzam sie ale uznaję że masz prawo w ten sposób myśleć. NAdal uważam że to jest wyjątkowo niestosowne.

geomemnon 

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 16:13   

Diabel-tasmanski - stosowność za bardzo kojarzy mi się z poprawnością polityczną.

loveme 

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 20:25   

Tak czytałam ostatnio wasze wypowiedzi...
Każdy ma inne poglądy na dany temat, natomiast ja osobiście uważam, że nie należy mówić źle o zmarłych... Nawet o tych, którzy zasłużyli na śmierć...
Takie jest moje zdanie :mruga: No ale każdy z nas jest inny i tak jak wspomniałam inaczej każdy na dane sprawy patrzy.

stefan9999 

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 00:07   

DO Xenna

Kilka lat temu w tym samym wieżowcu popełniła samobójstwo dziewczyna, wtedy powodem tego czynu miało być nie zdanie z klasy do klasy...

NIE WIESZ TO NIE PISZ BZDUR

marianna46 

Wysłany: Wto Lip 27, 2010 22:15   

Kochani, zrozumienie samobójstwa jest niezmiernie trudne. Wierzcie mi, to jest decyzja chwili. Wiele też zależy od tego, jak chcemy je popełnić - liczy się czas. Utopić się? Zimna woda nas ocuci, możemy szybko otrzeźwieć. Tabletki? Zanim zaczną działać, zdążymy się jeszcze nie jeden raz zastanowić. Ale skok z okna? Co z tego, że byli koledzy, przyjaciele? Chwila moment, jeden szybki, zwinny ruch i... Ludzka psychika jest niezwykle skomplikowana. Tak jak są różne progi bólu, tak i tutaj każdy przeżywa inaczej. Stała się rzecz straszna i nie ma co szukać winnych, tylko szerzej otworzyć oczy i serca na innych. I ciągle być, być, być...

Angel_Start! 

Wysłany: Sro Sie 04, 2010 20:58   

Damian był moim b. dobrym kumplem. Faktycznie, nie powinniśmy tego tu oceniać, tu-na forum. Znałam go, jego sytuację... Nic nie wyjaśnia takich decyzji, ale życia gadaniem tutaj mu nie wrócimy.

[*] Damianie, na zawsze w naszych sercach.
Kochamy Cię, NIE ZAPOMNIMY.

Odpowiedz do tematu