Forum internetowe Gniezna i Powiatu Gnieźnieńskiego
Strona głównaPortal Gniezno.com.plMultimedialna Mapa Gniezna
Pytania i odpowiedziSzukajUżytkownicyGrupyStatystykiRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Promocja Gniezna
Autor Wiadomość
Diabel-tasmanski 
Administrator
Giga - Tata

Wysłany: Pią Lip 16, 2010 14:32   

http://gniezno.com.pl/wia..._rozwojowa.html

mieszkanka 

Wysłany: Pią Lip 16, 2010 18:44   

Gratulacje za precyzyjne pytania.
Gratulacje dla p. Pilaka za wodolejstwo ( jak zawsze z zaciekawieniem słucham jego wypowiedzi i jestem w permanentnym szoku).

Chłop z Mazur 

Wysłany: Pią Lip 16, 2010 22:40   

Moim zdaniem Pan Pilak rzeczowo odpowiedział na pytania. Pani dyrektor Agnieszka Rzempała-Chmielewska zna się na rzeczy i dobrze promuje powiat. Pytania były tendencyjne!

Diabel-tasmanski 
Administrator
Giga - Tata

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 09:23   

mieszkanka napisał/a:
Gratulacje za precyzyjne pytania.

Dziękuję.

mieszkanka napisał/a:
Gratulacje dla p. Pilaka

Muszę powiedzieć że pan wicestarosta Pilak jest pierwszą osoba, która faktycznie zainteresowała się tematem promocji nie dając sobie wmówić że czarne jest białe. To człowiek przyjrzał się zagadnieniu ucząc się go od fachowców. Wie jak jest. To właściwie nie on się powinien z tego stanu rzeczy jaki mamy spowiadać. A jedna k się tego podjął. Brawa uzasadnione.

emigrant 

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 10:50   

Chłop z Mazur napisał/a:
Pytania były tendencyjne

Co rozumiesz przez to, że pytania były tendencyjne w tym wywiadzie? Każdy wywiad ma pytania tendencyjne, dopóki pytany nie zaczyna samemu sobie niebezpośrednio zadawać pytania ;-)

elvis 

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 18:17   

Promocja Gniezna to wyrazy sobie sprzeczne. Promocji tego miasta nie ma!
Dowodem tego jest spadek liczby turystów. Pietrak chyba z tego powodu zrezygnował z szwedzkiego stołu w tygodniu. :ups: Zabrakło turystów z DDR?

Chłop z Mazur 

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 22:57   

I jeszcze jedna kwestia, sobota godz, 22.54, artykuł ma 108 odsłon. Na IL zwykły komunikat Prezydenta Miasta o planowanym remoncie chodnika np. na ul. Brzozowej ma 500 odsłon, więc z czym do ludu????

emigrant 

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 23:32   

Chłop z Mazur napisał/a:
I jeszcze jedna kwestia, sobota godz, 22.54, artykuł ma 108 odsłon. Na IL zwykły komunikat Prezydenta Miasta o planowanym remoncie chodnika np. na ul. Brzozowej ma 500 odsłon, więc z czym do ludu????

Ty wierzysz, że ten artykuł na IL przeczytało 500 osób? Wszystkich w mieście interesuje remont chodnika na ulicy Brzozowej :hahaha: Przenieście to do działu humor :D

elvis 

Wysłany: Nie Lip 18, 2010 09:54   

Liczniki mają pokazywać zainteresowanie społeczne. Można nimi manipulować.
Dzięki netowi nie muszę ogladać masy bezsensownych reklam w tv kablowej a obejrze tylko co chcę. Tak też jest w promocji. Inaczej rozumieja promocje urzędnicy a inaczej managerowie.
Promocja urzędnicza nie ma sensu.

whasuuup 

Wysłany: Sro Lip 28, 2010 16:32   

Artykuł o najlepszych kampaniach miast. Zauważcie jak spójnie można promować region i miasto (case Lublina i lubelskie) inne miast też całkiem sprawnie. Od 1 sierpnia startuje kampania Sandomierza. Oni już wiedzą co chcą promować i jaki efekt ma przynieść akcja promocyjna:

"[...]jej celem jest budowa wizerunku marki Sandomierz oraz promocja unikalnych atrakcji turystycznych, historycznych i kulturalnych miasta. Kampania będzie zachęcać do odwiedzenia Sandomierza w okresie urlopowym, a także promować miasto jako idealny cel weekendowych wypadów przez cały rok.

Kampania skierowana jest przede wszystkim do mieszkańców województw: mazowieckiego, łódzkiego, małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego i śląskiego. W sierpniu br. w siedmiu miastach (Warszawa, Łódź, Kraków, Katowice, Lublin, Rzeszów, Kielce)."

Widział ktoś tak sformowane wytyczne odnośnie Gniezna? Czy to naprawdę jest takie trudne?

Specom od miejskiej i powiatowej promocji polecam blog Roberta Stępowskiego. Może nie jako biblię ale jako źródło natchnienia. (albo odniesienia - by ujrzeć jak daleko z innymi miastami w tej dziedzinie jest Gniezno).
Adres bloga: http://marketingmiejsca.com.pl/

Diabel-tasmanski 
Administrator
Giga - Tata

Wysłany: Sro Lip 28, 2010 17:00   

whasuuup, Ci którzy do tej pory są nieudolni, będą dalej. Tysiące złotych ładowanych z kieszeni podatnika w pensje, szkolenia i lata doświadczeń niczego nie zmieniły. I nikt z tego nie wyciagnął wniosków.

whasuuup 

Wysłany: Sro Lip 28, 2010 17:50   

smutne, ale chyba prawdzie. zapomniałem wkleić link do artykułu, tak to jest jak się coś chce na szybo...

http://biznes.onet.pl/mil...97,1,news-detal

Diable ale czy to znaczy że nie ma szans na profesjonalna promocje miasta? Uważam że Gniezno ma potencjał by ściągnąć turystę na weekend. (oczywiście trzeba by to "trochę" poukładać i ruszyć z kampanią..."przyjedź na weekend przez okrągły rok", no ale wtedy może zamiast kasy na żużel i piłę trzeba by wydać na promocję, a to głosów nie przysporzy - chociaż jestem wstanie argumentować że mogłoby to zadziałać lepiej niż mowa prezydenta na rozpoczęcie i zamknięcie sezonu dla 10 tys fanów speedwaya. )

elvis 

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 17:15   

Może ktoś madry mi powie , jak władzom miasta udaje się zmarnować fakt , że Gniezno jest jednym z najbardziej rozpoznawanych miast w Polsce.Wszyscy słyszeli o Gnieźnie i Lechu w szkole.A póxniej już nic nie ma.

Chłop z Mazur 

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 21:29   

elvis napisał/a:
Może ktoś madry mi powie , jak władzom miasta

Ja bym chętnie powiedział, ale nie spełniam warunku. Może więc Diabeł

szczypi 
SGIF-team

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 10:34   

dzisiaj w TVN 24 pojawił się spot reklamujący dzisiejszą i jutrzejszą rekonstrukcje koronacji Bolesława Chrobrego, nie widziałem jej ale ojciec mi mówił że niezbyt ciekawie ten spot wyglądał ...

"Nie obrażaj żuli." - Łysy (29.08.2010).

newager 

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 11:02   

Ten spot od dobrego tygodnia leci. Ano Bitwa pod Grunwaldem miała lepszy ;)

szczypi 
SGIF-team

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 11:44   

newager napisał/a:
Ten spot od dobrego tygodnia leci.

a to tego nie wiedziałem :)

"Nie obrażaj żuli." - Łysy (29.08.2010).

Grzegorz 

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 18:19   

szczypi napisał/a:
nie widziałem jej

To masz:
http://patrz.pl/filmy/kor...ka-gniezno-2010
:)

newager 

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 18:23   

Sama impreza wypadła marnie - przynajmniej tak wyglądała, gdy ja byłem. Wojów więcej niż zwiedzających.

Chyba tylko denary miały wzięcie.

Zsamot 
Zsamot

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 19:54   

Impreza wypadła świetnie, zarówno turniej łuczniczy jak i część zasadnicza. Dobrym pomysłem było oddzielenie konsumpcji od stoisk. jedynym minusem- muzyka mogłaby być bardziej z "epoki". Spotkałem mnóstwo znajomych, słowem miło i rodzinnie. ;)
http://bykom-stop.avx.pl/index.html

newager 

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 20:55   

To o której byłeś? Przed 14 było hmm... średnio.

Zsamot 
Zsamot

Wysłany: Nie Sie 01, 2010 00:41   

Byłem parokrotnie- 11, 13, 17.
http://bykom-stop.avx.pl/index.html

whasuuup 

Wysłany: Pon Sie 02, 2010 11:14   

A moim zdaniem spot jest akuratny. Tzn taki jaki kierować należy do adresatów komunikatu.

whasuuup 

Wysłany: Czw Sie 05, 2010 13:15   

Przeczytałem wpis M. Dorożały na jego blogu: http://gniezno.com.pl/wia...t_na_topie.html

ręce opadają. Miałem przez chwilę ochotę podjąć z nim dyskusję ale to jest bez sensu. To mnie więcej jakby on próbował wyjaśnić mi zawiłości polityki.

Napiszę tak: Do czasu jeżeli radni, włodarze, urzędnicy, osoby odpowiedzialne ze promocję będą się zadowalać tym że ktoś raz na rok dobrze napisał, powiedział coś miłego w mediach, czy że pojawił się spot reklamowy, nie będziemy mieć dobrej, skutecznej i mądrej promocji Miasta i regionu.

Pociesza mnie tylko ostatni akapit wpisu:

Cytat:

Przed nami jednak kolejne wyzwania, trzeba w końcu zdecydować się na stworzenie strategii dla miasta Gniezna, którą przygotują nam specjaliści. Nie możemy żałować na to pieniędzy, bo taka strategia może pomóc określić nasze działania na najbliższe 10-20 lat. Dzięki niej możemy nauczyć się jeszcze lepiej promować, przyciągać inwestorów, studentów, zatrzymywać naszą młodzież w mieście, polepszać warunki życia, etc. Poprzeczka powinna iść cały czas w górę, nie akceptuję miernoty i drogi na skróty.

Oby jak najszybciej.

Politycy, Urzędnicy, Włodarze miasta! oddajcie promocję w ręce profesjonalistów, a wy zajmijcie się zwalczaniem bezrobocia, dziurami w drogach, upiększeniem miasta, stworzeniem atrakcji turystycznych. To też ważne w kontekście promocji bo skoro chcecie sprawić:

Cytat:
aby Gniezno budziło pozytywne skojarzenia połączone z emocjami, których nigdzie indziej nie można doznać.

to faktycznie miasto powinno takie emocje i skojarzenia budzić. Bo fałsz w promocji jest sprawą zabójczą.

whasuuup 

Wysłany: Pią Sie 06, 2010 10:58   

ooo i Sosnowiec też woli profesjonalistów.
http://www.proto.pl/infor...cd8e5d&no=303.1

a tu piękny przykład jak powinna wyglądać promocja miasta.

http://www.proto.pl/preze...ji_marki_Poznan

Radni, Urzędnicy, Włodarze... Czy ktokolwiek z was czytał taki dokument? Widział? eh.... I jeszcze mi tu jeden z drugim będzie pisał że promocja drgnęła.....

elvis 

Wysłany: Wto Sie 10, 2010 06:37   

Wiesz co? Dokument wyglada moze dobrze , ale realizacja w Poznaniu nie jest duzo lepsza niż w G. Według ratingów bankowych Poznań podupada. Wyzej cenione sa podpoznańskie
gminy. Wizerunek Poznania ratuje tylko prywatny Stary Browar. Zobacz dworce mamy podobne uwzględniajac skale.
Dla propmocji winni robić zapaleńcy i pasjonaci, lokalni przywódcy społeczności.
Coś w stylu naszego Diabła.
A tak wydaje się , ze promocje robią ludzie którzy nie lubią towaru/brandu/mista które maja reklamować.
To że Miasto Poznań ma nadruk na pisamach know how nie oznacza , że wie jak

whasuuup 

Wysłany: Wto Sie 10, 2010 14:15   

Elvis, rozmawiamy o promocji czy o kondycji finansowej miasta?
Dworce? Czyż w Poznaniu lada moment nie będzie budowany nowy? Ale to jest sprawa promocji?

Zapaleńcy i pasjonaci, lokalni przywódcy? hym, można ich włączyć w działania promocyjne, ale jeżeli oni będą odpowiedzialni za promocję to myślę że nic z tego nie będzie. Promocja miasta, towaru, firmy, czegokolwiek to praca która wymaga umiejętności, wiedzy, praktyki i chęci. To tak jakbyś chciał by sprawy księgowe miasta prowadzili jego miłośnicy, bo przecież oni chcą dla miasta najlepiej.

Z resztą ciekaw jestem czy przywołany Diabeł takiego działania by się podjął.

Żeby nie było. głos grup wymienionych przez Elvisa jest bardzo ważny i powinien być brany pod uwagę. Ale budowę strategi miasta a następnie jej realizację zostawiłbym ludziom którzy chociaż raz już to robili.

Co do promocji Poznania. Elvisie może się nie rozumiemy więc spróbuje jeszcze raz. Ja nie porównuję Gniezna do Poz. Ja nie chcę by Gno promowało się tak jak Poz. Ja nawet nie jestem przekonany co do słuszności strategicznych założeń promocji miasta Poznań. Przywołuję ich przykład by pokazać czytelnikom forum, może jakimś ambitniejszym urzędnikom, czy nawet radnym jak to należy robić od strony merytorycznej. Że są pewne rzeczy które muszą być zrobione aby można było mówić o profesjonalnej promocji miasta.
Inna kwestia dotyczy tego czy promocja jest skuteczna. Bo przecież może się zdarzyć że wszystkie nawet najbardziej profesjonalne działania okażą się strzałem w płot. a czasem i nawet w kolano. Dlaczego? Bo ktoś podejmie złe założenia do promocji, źle oszacuje potencjał promocyjny, źle dobierze działania promocyjne do realizacji założonej strategii i pewnie z milion innych czynników. (przy okazji zastanówcie się jaki potencjał promocyjny ma Gniezno i czy faktycznie jest on tak duży jak się zwykło uważać)

Jednak w przypadku Poznania za wcześnie mówić czy ich działania promocyjne są skuteczne czy nie. Z promocją miast i regionów jest tak że efekty przychodzą bardzo późno. To nie jest energetyk którego da się wypromować jednym kontrowersyjnym działaniem.

elvis 

Wysłany: Sro Sie 11, 2010 07:34   

Masz rację.
Ale dworca w Poznaniu bez Euro by nie było. Dla miasta teraz pracuje promocja 2012.
Poznań był znany w Europie z powodu targów. Z racji tego Poznań był bardziej znany
niż Warszawa.
Piszę tylko , że moim zdaniem jest zawyżany potencjał promocyjny , jest niewłasciwy target
oraz niewłaciwa promocja niewłasciwych ludzi. Na głupich pismach z Placu Kolegiackiego napis Miasto know how jeszcze bardziej wkurza. Promocja Poznania do Poznaniaków.
Na szczęscie Jacek Kowalski nie pisze na decyzjach administarcyjnych Miasto św. Wojciecha etc.
Dziękuję za Twój rzeczowy głos,
ale obawiam się , ze znowu patrioci lokalni zaczną pisać o potencjale.
Targetem Gnniezna sa emeryci. Myslisz , ze ich obchodzi historia ? Ich interesuje tylko
jakie dzisiaj restaurator czołowy ma ciastka. :ups:

Diabel-tasmanski 
Administrator
Giga - Tata

Wysłany: Sro Sie 11, 2010 09:40   

whasuuup napisał/a:
Zapaleńcy i pasjonaci, lokalni przywódcy? hym, można ich włączyć w działania promocyjne, ale jeżeli oni będą odpowiedzialni za promocję to myślę że nic z tego nie będzie.

To najlepsze połączenie. Zresztą was... Zdarza się, że i pasjonaci potrafią wygrać ze specjalistami - przykład - New 7 Wonders, ale są to jednak przykłady doraźne. W dłuższej perspektywie wiadomo...

whasuuup napisał/a:
jakbyś chciał by sprawy księgowe miasta prowadzili jego miłośnicy, bo przecież oni chcą dla miasta najlepiej.

:brawo:

Miłośnicy generalnie z finansami nie najlepiej się mają :D

whasuuup napisał/a:
Bo ktoś podejmie złe założenia do promocji, źle oszacuje potencjał promocyjny, źle dobierze działania promocyjne do realizacji założonej strategii i pewnie z milion innych czynników. (przy okazji zastanówcie się jaki potencjał promocyjny ma Gniezno i czy faktycznie jest on tak duży jak się zwykło uważać)

BO tutaj trzeba odpowiedzieć na pytanie co i komu sprzedajemy. To tak jak najlepszy sprzedawca odkurzaczy na Świecie ma sprzedawać najgorszy na Świecie odkurzacz... Jakie będą efekty?

Target? O czym my mówimy? Heh

whasuuup napisał/a:
ciekaw jestem czy przywołany Diabeł takiego działania by się podjął.

Wątpię bym kiedykolwiek wrócił do pracy w samorządzie. Z doświadczenia wiem ze lepiej promuje się Gniezno będąc z dala od instytucji, w których w tej dziedzinie, ściema wciąż zwycięża rozsądek.

elvis 

Wysłany: Sro Sie 11, 2010 13:05   

Szkoda , Diable, szkoda.
Diabeł ma wiedzę i co bardzo ważne lubi to miasto. :mruga:

Odpowiedz do tematu